środa, 30 stycznia 2013

Chleb mleczny

Składniki
450 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
20 g masła
2 łyżeczki drożdży instant
250 ml mleka 1,5%
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
2 łyżki płatków owsianych
jajko



Instrukcja
Mąkę przesiewamy do wysokiej misy, dodajemy drożdże, cukier oraz sól.
W rondelku gotujemy mleko, aby osiągnęło temperaturę 35-40 stopni.
W drugim rondelku rozpuszczamy masło i je studzimy.
Mieszamy składniki w misce i stopniowo wlewamy letnie mleko.
Gdy składniki się połączą dodajemy roztopione ciasto i dalej wyrabiamy. Po 8-10 minutach ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej kuli.
Kulę z ciasta wkładamy do misy i przykrywamy czystą ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
Po godzinie ciasto powinno podwoić objętość. Formujemy z niego okrągły bochenek i kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i ponownie stawiamy w cieple, na 40 minut.
Wyrośnięty bochenek nacinamy z wierzchu ostrym nożem, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Wkładamy blachę z chlebem i pieczemy przez 30 minut.


Wyciągamy, studzimy na kuchennej kratce.


Przepis z... http://smakowitychleb.pl/chleb-mleczny/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz