środa, 30 stycznia 2013

Chleb dyniowy


Jak dla mnie w przepisie jest za dużo drożdży, dałam 7 g suchych i też chlebek wyszedł.

SKŁADNIKI:

-300g ugotowanej i zmiksowanej dyni

-125g mleka

-14g suchych drożdży

-600g mąki pszennej chlebowej

-1 łyeczka soli

-1 łyżeczka cukru



WYKONANIE:

Mąkę wymieszać z drożdżami,dodać sól,cukier ,mleko i dynie.Wyrabiać około 5-10 minut ( w razie potrzeby można dodać więcej mąki)Ciasto powinno być miękkie i sprężyste. Następnie uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce (przykryte w misce) do wyrośnięcia na około 30 minut.

Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić.Uformować 2 mniejsze lub jeden duży bochenek i umieścić w koszu do wyrastania chleba.Odstawić na 20-30 min (do podwojenia odjętości).

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 min,następnie zmniejszyć temp.do 18o stopni i piec jeszcze przez 30 min.

SMACZNEGO:)


Przepis z... http://kuchareczka81.bloog.pl/id,330525296,title,PROSTY-CHLEB-Z-DYNI,index.html?ticaid=6ffa3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz