sobota, 26 stycznia 2013

Chlebek pszenny z siemieniem i płatkami owsianymi



Składniki:

ilość sztuk: 2 bochenki po 350 g
2 łyżeczki (7 g) suszonych drożdży
300 ml ciepłej wody
2 łyżki miodu
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
2 łyżki siemienia lnianego
3 szklanki mąki pszennej



Przygotowanie: 
30 min | Gotowanie: 45 min | Czas dodatkowy: 3 godz, wyrastanie
1. Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody, dodać miód i 100 g mąki (2/3 szklanki). Odstawić na 10-15 minut bez przykrycia.

2. Dodać pozostałą wodę, płatki owsiane, siemię i sól; dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać resztę maki, wyrabiając ciasto. Uformować z ciasta kulę i przełożyć na stolnicę. Wyrabiać przez około 5-7 minut, aż będzie elastyczne.

3. Przełożyć do natłuszczonej miski i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny, aż podwoi swoją objętość.

4. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

5. Po wyrośnięciu ugnieść ciasto aby pozbyć się powietrza, uformować 2 bochenki, przełożyć na blaszkę albo do keksówek. Zrobić w poprzek nacięcia, przykryć folią i odstawić na godzinę do wyrośnięcia
.
6. Piec przez 35-45 minut.

Przepis z... http://allrecipes.pl/przepis/6798/chleb-z-siemieniem-lnianym.aspx

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz