sobota, 26 stycznia 2013

Bezy








1 szklanka białek


2 szklanki cukru (nie pudru)


2 łyżki kakao (opcjonalnie)


Białka wlej do dużej metalowej miski, wsyp cukier. Miskę z białkami ustaw na garnku z gotującą się wodą i mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści, a białka będą ciepłe. Ważne - musisz cały czas mieszać, aby białka się nie ścięły. Następnie ubij białka z cukrem na puszystą lśniącą masę, nie za sztywną, aby można ją było łatwo kształtować łyżką. Do ubitej masy możesz dodać kakao i delikatnie wymieszać, tak aby na bezach powstał marmurkowy wzór.


Łyżką nakładaj masę na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę - na podaną w przepisie ilość składników będą potrzebne dwie blaszki.


Bezy wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C. i po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 120 st. C. Piecz przez 1 godzinę 30 minut, po upływie tego czasu wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj go, aż bezy całkowicie ostygną.


Przepis z... podaję link :)

http://palcelizac.gazeta.pl/palcelizac/1,110783,9202984,Bezy.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz