środa, 30 stycznia 2013

Chleb pszenny z czekoladą




Przepis jest prosty: 500 g mąki pszennej chlebowej, 250 ml mleka + 60 g masła + jajo + drożdże suche 7 g lub świeże 15 g, 2 łyżki brązowego cukru (ja dałam miód). Łyżeczka soli.

Mleko zagrzać, do letniego wrzucić masło, jajo i drożdże, dodać mąkę i urobić ciasto. Ja dałam prawie całą czekoladę mleczną pokrojoną na małe kostki. Po uformowaniu ciasta dodałam i pozagniatałam troszkę, żeby czekolada się rozeszła po cieście. Zostawiłam do wyrośnięcia aż podwoi objętość i piekłam w piekarniku nagrzanym do 240 stopni - 10 min, potem 200 stopni - 10 min i 180 stopni 20 min. Piekę zawsze z wodą w żaroodpornym naczyniu - skórka jest wtedy chrupiąca.

Urósł mi niesamowicie :)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz