sobota, 26 stycznia 2013

Chleb pszenny na drożdżach


Wersja z mąki orkiszowej z siemieniem lnianym (około 2 łyżki) :

Osobiście piekę go tak:

temperatura w piekarniku 240 stopni - 15 minut, zmniejszam temperaturę na 200 stopni i piekę 10 minut, teraz 25-35 minut w temperaturze 180 stopni. Na dół kładę naczynie żaroodporne z wodą. 

Składniki
600 g mąki pszennej chlebowej
350 – 360 g wody o temperaturze pokojowej
5 g suchych drożdży (lub 10-15 g świeżych)
15 g soli
40 g ziaren słonecznika (opcjonalnie)
pół łyżki miodu (opcjonalnie)

I jak zwykle: dodawanie wody lepiej zacząć od mniejszej ilości i w razie potrzeby dolać, jeśli ciasto okaże się zbyt sztywne. Ilość składników można też np. podwoić i upiec od razu dwa bochenki lub jeden większy chleb (piekąc duży chleb z 2 kg ciasta należy przedłużyć ostatnią fazę pieczenia o jakieś 20 do 30 minut).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz