środa, 30 stycznia 2013

Brokuły w cieście piwnym




Ciasto:
1 szkl. mąki
2 jajka
niepełna szklanka jasnego piwa
pół płaskiej łyżeczki soli
pół gałki muszkatołowej

pół kilograma brokuła
tłuszcz do smażenia

Wykonanie:
brokuła podzielić na różyczki, blanszować w wodzie z solą (przez 3 minutki w gotującej się wodzie),
odcedzić.
Żółtka oddzielić od białek, wrzucić do miski, wsypać przesianą mąkę, dodać sól i gałkę muszkatołową. Wciąż mieszając, wlewać piwo, do uzyskania jednolitej masy. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie domieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Jeśli za rzadkie dodajemy mąki, jeśli za gęste - piwo.
W cieście zanurzać różyczki brokuła i smazyć na rozgrzanym, głębokim tłuszczu.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz