sobota, 26 stycznia 2013

Chleb ze starego chleba :)



Przepis, przepisem, a to moje uwagi dotyczące praktycznego wykonania:
używam resztek z różnego rodzaju chleba, i pszennego na drożdżach, i razowego na zakwasie.
Chleb moczony jest i tak już wystarczająco wilgotny, więc ograniczam znacznie dodawanie mleka. Drożdże sypię bezpośrednio na wilgotny chleb, dla smaku sypię 12 płaskich łyżeczek mleka w proszku, dodaję cukier, sól i ewentualnie ziarenka czy też przyprawy. Ponieważ kręcę ciasto za pomocą mojego robota wieloczynnościowego, włączam robota i dosypuję mąki tyle, ile potrzeba, żeby uzyskać dość zwięzłe ciasto. No i reszta wg przepisu.

A to chlebek z 02.02.2013 - dowód, ze wciąż jeszcze go piekę :) i jest pyszny :)
Do tego dodałam odrobinę ostrej papryki i zioła prowansalskie - jakąś jedną łyżkę.




Przepis na chleb z suchego chleba:
1 kg mąki
1 kg suchego chleba
10-15 dag świeżych drożdży (7 g suchych)

1 szkl mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Stary chleb namoczyć, bardzo dokładnie odcisnąć. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i cukrem, a gdy podrosną dodać do wyciśniętego chleba, wsypać przesianą mąkę. Wyrobić ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość dodać sól, ponownie dokładnie wyrobić i włożyć do natłuszczonej foremki. Jeszcze raz odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec około godzinę w temperaturze 200 stopni.

Powtórzone za "CHLEB domowy wypiek" wydawnictwo Twoja Kuchnia :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz