sobota, 26 stycznia 2013

Sajgonki z soczewicą



papier ryżowy 15 szt.
soczewica czerwona sucha 100 g
grzyby mun 10 g
bułka 2 łyżki
sos sojowy 1 łyżka
sos teriyaki 1 łyżka
jajko 1 szt.
ząbek czosnku 1 szt.
imbir 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
sezam nasiona 2 łyżeczka
papryka czerwona słodka 0,5 łyżeczka
  1. Soczewicę namoczyć wcześniej na ok 2 godziny, po czym ugotować i odcedzić. Grzyby mun namoczyć i ugotować.
  2. Soczewicę wystudzić, dodać przyprawy i posiekane w paski grzyby, zmięty czosnek, bułkę tartą i jajko oraz sosy. Wymieszać nadzienie ..
  3. Papier ryżowy moczyć króciutko ok. 2 sek w letniej wodzie i kłaść na desce. Kiedy zmięknie kłaść po łyżce nadzienia i zawijać małe sajgonki tak, jak zawija się gołąbki. Układać luźno. Po czym smażyć w głębokim oleju.
  4. Podawać z makaronem i sosem, lub ryżem i sałatką.
  5. Dodatkowo można przygotować szybki sos pikantny. Wymieszać 2 łyżki koncentratu pomidorowego z 3-4 łyżkami wody, dodać 1 łyżkę sosu Tao-Tao słodko-pikantnego, 2 łyżki sosu sojowego jasnego i jedną łyżkę sosu imbirowego. Zagotować i dodać łyżkę posiekanej natki pietruszki.
Przepis z... http://www.uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/sajgonki-z-czerwona-soczewica

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz