piątek, 1 lutego 2013

Masło klarowane - ghee

Dzisiaj przepis na własne masełko klarowane - łatwe do wykonania, a w kuchni niezastąpiony tłuszcz do smażenia, nie przypala się jak zwykłe masło, a daje wspaniały maślany smaczek potrawom :)


Kupujemy w sklepie dobre masełko - jakieś dwie, trzy kostki.
Wstawiamy w garnku na średni ogień i topimy. Kiedy się rozpuści, zmniejszamy
płomień na najmniejszy i dalej podgrzewamy. Na wierzchu będzie się tworzyła pianka, którą należy raz po raz ściągnąć. Jest to maślany serek, który można dodać do jakiejś potrawy :)
W miarę podgrzewania, masło będzie się robiło coraz bardziej klarowne - UWAGA- nie przypalić.
Na dnie będzie również powstawał osad serkowy.
Na końcu wyklarowane masełko przelewam przez sitko do słoiczka. Wiadomo,jak to tłuszcz, po jakimś czasie stężeje :) Ghee nie powinno zjełczeć, jest dużo trwalsze w przechowywaniu niż zwyczajne masło.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz