piątek, 15 lutego 2013

Pączki babci Geni



Produkty:

15 dag drożdży świeżych lub 7 g suchych
2 szkl. mleka
5 łyżek cukru
4 jajka (+ dwa żółtka)
1 kieliszek wódki
1 kostka margaryny do pieczenia (200 g)
1 kg mąki

Mleko i cukier podgrzać. Drożdże rozkruszyć i wymieszać z połową ciepłego mleka z cukrem - odstawić . Dodać jajka, resztę mleka, mąkę, tłuszcz i wódkę. Wyrobić ciasto, włożyć do miski, miskę umieścić w zimnej wodzie. Kiedy wyrośnie, ciasto kłaść łyżką i formować pączki. Smażyć na głębokim tłuszczu.

Nadzienie z http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,4170800,title,Paczki-z-adwokatem,index.html?ticaid=610122 :

Masa adwokatowa: (przepis po mojej modyfikacji)
Masa na około 30-40 pączków !

- 4 jajka
- 300 g cukru pudru
- 0,25 l mleka
- 0,5 laski wanilii
- 0,25 l likieru adwokat
- 1 budyń waniliowy (ja musiałam dodać dwa)

Mleko zagotować z wanilią i lekko schłodzić.
Jajka ubić z cukrem pudrem na białą puszystą masę. Do masy jajecznej wlewać po trochę mleka i nadal ubijać,aż masą się połączy.
Wstawić do lodówki w celu schłodzenia.
Do schłodzonej masy wlewać powoli likier, wymieszać.
Naczynie z masą wstawić do kąpieli wodnej ( do drugiego naczynia wypełnionego wodą).
W niewielkiej ilości wody rozpuścić budyń waniliowy, wlać go do masy jajecznej i podgrzewać, stale mieszając, tak długo aż masa zacznie przypominać lekko gęstawy budyń.
Jeżeli masa będzie za gęsta, można ją rozcieńczyć ajerkoniakiem.
Całość schłodzić i wstawić do lodówki. Gotową masą nadziewać pączki:)
Smacznego:)

Pączki napełniałam masą za pomocą szprycy do dekorowania tortów, ale można nakładać powidła czy dżem przed smażeniem pączków.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz