Przepis zaczerpnięty z jednego z moich ulubionych blogów:
Pyszne bułeczki śniadaniowe
Jednak nieco zmodyfikowany.
300 g mąki tortowej
150 g mąki owsianej
1/2 szkl płatków owsianych
ok 300 ml mleka
7 g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
W miseczce rozrabiamy 1 łyżeczkę soli na pół szklanki wody i nacieramy tym roztworem, np. przy pomocy pędzelka, każdą z bułek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy, znów smarujemy roztworem solnym i pieczemy kolejne 10 minut. Studzimy, bo podobno gorące pieczywo źle działa na brzuszek, a potem ochoczo zjadamy :)
Smacznego!
Pyszne bułeczki śniadaniowe
Jednak nieco zmodyfikowany.
300 g mąki tortowej
150 g mąki owsianej
1/2 szkl płatków owsianych
ok 300 ml mleka
7 g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Wykonanie jak w przepisie z blogu, z tym, że ja zrobiłam mniejsze bułeczki i więcej wyszło niż 8 :)
Mąkę przesiewamy do miski. Przesiewamy żeby była bardziej puszysta, a w rezultacie żeby bułki były bardziej "bułkowe". Znaczy się mięciutkie. I dodajemy całą resztę składników. Wyrabiamy przez 15 minut. Otrzymamy ładne, sprężyste, nieprzylegające do dłoni ciasto. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie uderzamy ciasto kilka razy pięścią żeby je odpowietrzyć. I dzielimy na 8 równych części. Formujemy z nich bułki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i czekamy na kolejne wyrośnięcie około 40 minut. Każdą bułkę nacinamy ostrym nożem przez środek.W miseczce rozrabiamy 1 łyżeczkę soli na pół szklanki wody i nacieramy tym roztworem, np. przy pomocy pędzelka, każdą z bułek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy, znów smarujemy roztworem solnym i pieczemy kolejne 10 minut. Studzimy, bo podobno gorące pieczywo źle działa na brzuszek, a potem ochoczo zjadamy :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz