środa, 23 lipca 2014

Pokrzywa w cieście

http://bistro24.pl/gotowanie/przepisy/pokrzywy-w-ciescie,109033.html





  • świeże, jasnozielone liście młodych pokrzyw (najlepiej małe, z czubka)
  • 125 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka i 1/2 szklanki wody
  • 1 jajko
  • odrobina soli
  • olej do smażenia

Etapy przygotowania

  • 1
    Przygotować ciasto na naleśniki: do miski wlać mleko i wodę, dodać mąkę, jajko i sól, zmiksować aż wszystko się połączy. Ciasto musi być trochę gęściejsze niż na normalne naleśniki, więc jeśli jest zbyt lejące, dodać trochę więcej mąki.
  • 2
    Opłukane i osuszone listki pokrzywy moczyć w cieście i wrzucać napatelnię. Smażyć krótko z obu stron, aż ciasto zrobi się złociste.
  • 3
    Dobre jako przekąska dla wegetarian w przypadku totalnego braku gotówki :)
  • 4
    Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz