http://bistro24.pl/gotowanie/przepisy/pokrzywy-w-ciescie,109033.html
- świeże, jasnozielone liście młodych pokrzyw (najlepiej małe, z czubka)
- 125 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka i 1/2 szklanki wody
- 1 jajko
- odrobina soli
- olej do smażenia
Etapy przygotowania
- 1
Przygotować ciasto na naleśniki: do miski wlać mleko i wodę, dodać mąkę, jajko i sól, zmiksować aż wszystko się połączy. Ciasto musi być trochę gęściejsze niż na normalne naleśniki, więc jeśli jest zbyt lejące, dodać trochę więcej mąki.
- 2
Opłukane i osuszone listki pokrzywy moczyć w cieście i wrzucać na
patelnię. Smażyć krótko z obu stron, aż ciasto zrobi się złociste.
- 3
Dobre jako przekąska dla wegetarian w przypadku totalnego braku gotówki :)
- 4
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz